Həkimdən XƏBƏRDARLIQ! Yaşınız 40-ı keçibsə BUNLARI ETMƏYİN
“Tərkibində yağlar olan qidalar (yağlı ət, yumurta) yaşlı insanlarda sağlamlığı qorumağa kömək edir. 40 yaşdan yuxarı insanlarda zülal qəbulunun artırılması osteoporoz və sarkopeniya kimi xəstəliklərin qarşısını almağa kömək edə bilər”.
ARANTV.AZ xəbər verir ki, bu barədə tibb elmləri namizədi və “NTI Healthnet” bazarının eksperti Andrey Martyuşev-Poklad RİA Novosti-yə bildirib.
“Yaşla bağlı dəyişikliklər və orqanizmin ehtiyacları nəzərə alınmaqla pəhriz tənzimlənməlidir. 40 ildən sonra osteoporozun (sümük sıxlığının azalması) qarşısını almaq üçün hər kiloqram bədən çəkisi üçün 1-1,5 qram protein qəbul etmək tövsiyə olunur” – , deyə mütəxəssis bildirib.
Onun sözlərinə görə, 40 yaşdan sonra maddələr mübadiləsi yavaşlamağa başlayır, 60 yaşdan sonra isə əzələlərin itirilməsi sürətlənir. Əzələləri qorumaq üçün yüksək keyfiyyətli heyvan zülalını qəbul etmək lazımdır. Pəhrizinizə yumurta, ət, quş əti, balıq, kəsmik və pendir kimi qida maddələri ilə zəngin qidaları daxil etmək vacibdir. Gündəlik protein qəbulu hər kiloqram çəki üçün ən azı bir qram, optimal olaraq isə 1,5 qramdır.
“Osteoporoz, ilk növbədə, kalsium deyil, sümüklərdə zülal çatışmazlığıdır və pəhrizdə artan protein sümük sıxlığını qorumağa və sarkopeniyanın qarşısını almağa kömək edir” -, deyə Martyuşev-Poklad vurğulayıb.
O, həmçinin qeyd edib ki, yaş artdıqca mədə şirəsi istehsalı azalır, bağırsaq hərəkətliliyi yavaşlayır və öd axını pisləşir, bu da orqanizmi “boş kalorilərə” – şirniyyatlara, fast foodlara, un məhsullarına və rafine yağlara daha az davamlı edir. Bu qidalar kilo almağa və bir çox xəstəliyin əsasını təşkil edən xroniki iltihaba kömək edir.
Eyni zamanda həkim xolesteroldan qorxmamağa çağırıb. Tərkibində yağlar olan qidalar (yağlı ət, yumurta, yağ) qocalıqda sağlamlığı qorumağa kömək edir. Yağlar bağırsaqların düzgün işləməsi və qəbizliyin qarşısının alınması üçün vacib olan safranın normal axınına kömək edir.
“Bol ilıq su için, boş kalorilərdən qaçın, nişastalı yeməkləri tərəvəzlə əvəz edin, hər yeməyə sağlam yağlar əlavə edin. Nahar və səhər yeməyi arasında ən azı 12 saatlıq bir pəhriz saxlayın” -, həkim qeyd edib.